Мар'їнська районна державна адміністрація

Мар'їнська районна державна адміністрація

Мар’їнське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області інформує

Сальмонельоз – це поширене у всьому світі інфекційне захворювання, що викликається патогенними бактеріями роду сальмонел  і характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму, а іноді й сепсису і гнояків у внутрішніх органах.

Основним джерелом інфекції є сільськогосподарські тварини (велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури), гризуни, а також людина.

Великий відсоток випадків зараження людини відбувається через продукти харчування – яйця, м’ясо птахів, тварин, риби, а також готові продукти, що  не підлягають термічній обробці – салати, фрукти, кондитерська продукція. Слід пам’ятати, що навіть при інтенсивному розмноженні сальмонел   у харчових продуктах, вони не змінюють ні смаку, ні запаху, ні їхнього зовнішнього вигляду.

Джерелом інфекції можуть бути і люди, хворі на сальмонельоз. Особливу небезпеку вони несуть, якщо працюють на харчових підприємствах, у дитячих дошкільних і лікувальних закладах, пологових будинках, оскільки можуть спричинити епідемічні спалахи сальмонельозу.

Щоб запобігти захворюванню на сальмонельоз, необхідно виконувати певні правила:

  • Не слід вживати м’ясні та молочні продукти, придбані на стихійних ринках, адже вони продаються без вкрай важливого ветеринарно-санітарного контролю. Нехтуючи цим правилом, можна придбати продукти від хворих тварин.  На вигляд вони можуть бути якісні, адже під час розмноження сальмонел смак, колір, запах продуктів не змінюються;
  • Суворо дотримуйтесь правил технології приготування страв: м’ясо і птицю необхідно добре проварювати або прожарювати невеликими шматками, сирі яйця прожарювати з обох сторін або варити їх. Перед використанням сирих яєць необхідно попередньо провести їх ретельну обробку водою з содою, особливо перед приготуванням кондитерських кремів. Не використовуйте сирі яйця для введення їх в готові страви чи для приготування соусів для заправки страв.
  • Під час кулінарної обробки продуктів дотримуйтесь правил роздільного зберігання сировини та готової продукції, а також використання кухонного інвентарю. Ножі, дошки мають бути окремо для сирого м’яса і готових виробів.
  • Усі швидкопсувні продукти зберігайте у холодильнику.
  • Дотримуйтесь правил особистої гігієни, частіше мийте руки з милом, особливо після повернення з вулиці, перед приготуванням та вживанням їжі, після відвідування туалету. Якщо немає умов для миття рук, використовуйте вологі серветки, антисептики для рук.
  • У разі появи будь-яких клінічних проявів хвороби, негайно звертайтесь за медичною допомогою до лікаря.

Не порушуйте цих правил! Адже виконати їх легше, ніж потім лікуватися!