У зв’язку з початком грибного сезону та реєстрацією перших випадків захворювань, пов’язаних з вживанням в їжу дикорослих грибів, просимо населення утриматися від збору та вживання в їжу дикорослих грибів та розглядати їх як продукти високого ризику небезпеки не тільки для здоров’я, а й для життя.
Якщо ж ви не можете відмовитися від збирання та вживання дикорослих грибів, то навіть при наявності деяких знань і досвіду, завжди потрібно при цьому суворо дотримуватися основних правил:
– не збирайте гриби в лісосмугах, балках, парках, скверах, вздовж шляхів та на фермах, оскільки ці гриби у багатьох випадках накопичують у собі токсичні для людини речовини ( важкі метали, пестициди, нітрати);
– не залучайте до збору грибів дітей;
– не вживайте гриби в сирому вигляді;
– всі сумнівні, переспілі, в’ялі гриби потрібно, не шкодуючи, викинути;
– зібрані гриби не підлягають зберіганню і повинні бути піддані кулінарній обробці в день їх збирання, або не пізніше наступного ранку, при умові обов’язкового зберігання їх в холодильнику;
– перед приготуванням грибних страв повинно проводитися попереднє кип’ятіння грибів 10 – 15 хвилин з наступним зливанням відвару;
– грибні страви потрібно вживати в день їх виготовлення;
– при виникненні перших ознак отруєння (нудота, блювота, біль в шлунку, пронос) потрібно терміново звернутися за медичною допомогою.
Виконання зазначених правил надасть певну можливість уникнути отруєнь дикорослими грибами.
В той же час необхідно пам’ятати, що тільки відмова від збирання та вживання дикорослих грибів є гарантом запобігання грибних отруєнь.