З початку 2020 року на території України було зареєстровано 25 випадків африканської чуми свиней, в т.ч. 18 випадків серед домашніх свиней, чотири випадки – дикі свині та три випадки – інфіковані об’єкти. На сьогоднішній день в Донецькій області карантин по АЧС діє в м.Краматорськ.
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується швидким поширенням, високим ступенем смертності. Гине до 100% інфікованих свиней. Африканська чума свиней не становить небезпеки для здоров’я людей. Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.
Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, продукти забою тварин (м’ясо, м’ясопродукти, кров).
Клінічні ознаки захворювання: від зараження до появи клінічних ознак проходить 2-7 днів; у тварин підвищується температура тіла до 42 С, з’являються задишка, кашель, пропадає апетит, посилюється спрага, відзначаються напади блювоти і паралічу задніх кінцівок, на шкірі внутрішньої поверхні стегон, на животі, шиї, біля основи вух, на п’ятачку і хвості стають помітні червоно-фіолетові плями. Смерть настає на 1-5 день, рідше – пізніше.
Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:
– проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;
– не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, здійснювати утилізацію відходів у встановлених місцях;
– не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкова наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);
– не купувати м’ясо свині на стихійних ринках, адже воно може бути заражене вірусом АЧС. І хоча їжа з такого м’яса не становить загрози для людини, проте вірус передається тваринам через залишки такої їжі та зберігає активність в природних умовах до 150 днів;
– допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір’їв для огляду свиней та проведення відповідних заходів;
– негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;
– не допускати відвідування особистих господарств сторонніми особами;
– постійно вести боротьбу з гризунами;
– не завозити свиней без узгодження з Держпродспоживслужбою району з інших регіонів.
ПАМ’ЯТАЙТЕ:
Виконання Вами цих рекомендацій спрямоване на попередження поширення АЧС на територію Ваших господарств та запобігання економічних збитків.