Мар'їнська районна державна адміністрація

Мар'їнська районна державна адміністрація

Мар’їнське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Донецькій області повідомляє

З початку року в Україні зареєстровано 60 постраждалих внаслідок отруєння дикорослими грибами, з них одна людина померла. У Донецькій області 3 постраждалих. Щорічно найбільше смертельних випадків отруєння грибами відбувається через вживання в їжу блідої поганки.

Гриби – це цінний та делікатесний продукт харчування, але подекуди наша необізнаність в визначенні придатності грибів до вживання в їжу може призвести до тяжких отруєнь чи тривалих розладів здоров’я.

Крім того, гриби є найбільш інтенсивними накопичувачами радіонуклідів, особливо ті, що проростають поблизу автомагістральних шляхів. Навіть їстівні гриби можуть стати отруйними внаслідок всмоктування викидів промисловості, автотранспорту, які забруднюють навколишнє середовище солями важких металів, кислотними ангідридами та іншими складовими.

Гриби протипоказані при хворобах печінки, нирок, запальних процесах у шлунку, підшлунковій залозі. Не допускається грибна їжа дітям до 12 років та людям похилого віку,  через  недостатню ферментативну функцію підшлункової залози.

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте «Швидку медичну допомогу». Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини (підсоленої води або прохолодного чаю). Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Категорично заборонено вживати алкоголь, будь яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.

 Залишки грибів або грибних страв слід обов’язково зберегти, адже лабораторне їх дослідження допоможе з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах), особливо уникайте стихійних ринків.

Памятайте: пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких – основа для запобігання отруєння грибами.

гриби