Мар'їнська районна державна адміністрація

Мар'їнська районна державна адміністрація

Профілактика отруєнь баштанними культурами.

Влітку дуже гостро стає питання профілактики отруєнь кавунами та динями. Ніколи не потрібно забувати про те, що улюблена велика ягода може стати причиною сумних наслідків.

Баштанні можуть викликати сильне отруєння. В основному, отруєння кавунами і динями дуже часто залежить від кількості нітратів, які стають невід’ємним компонентом улюбленої ягоди. Щоб посприяти швидкому зростанню і достиганню кавунів, недобросовісні фермери “підгодовують” поля нітратними добривами.

Про те, що кавунчик чи динька містить хімію, підкаже його неприродній яскравий колір м’якоті і жовто-коричневі прожилки, а також – дуже гладке місце зрізу. У безпечного кавуна зріз схожий на те, що його посипали дрібними крупинками.

Однак, отруєння може статися і з Вашої вини також. Якщо Ви вирішили купити кавун чи диню і попросили продавця надрізати плід, то потрапляєте в зону ризику. Згадайте, де ростуть баштанні культури, подумайте про те, як їх транспортують. Хіба можна це назвати санітарними умовами? Додайте до цього всього “чисті” руки працівника стихійного ринку, вантажника. А ви бачили ніж, яким був зроблений надріз?

Про те, яку інфекцію можна “зловити” з набутою ягодою можна навіть і не розповідати, від кишкової палички до дизентерії.

Якщо трапилося так, що Ви відчуваєте раптову стомлюваність, напади мігрені, є блювота та діарея – Ви отруїлися. Все це може проявлятися вже через 2-3 години після того, як Ви з’їли неякісний кавун. Також, інтоксикація може супроводжуватися лихоманкою, ломотою в суглобах і судомами.

       Щоб не потрапити з отруєнням до лікарні, не підірвати собі і своїм близьким здоров’я, Ви повинні знати, де ні за яких обставин не можна купувати баштанні культури: 

  • Ніколи не беріть баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, у бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах. Запам’ятайте: від траси до намету з кавунами повинно бути не менше 10-20 метрів.
  • Не купуйте у продавців, у котрих ягоди складені купами просто на землі. По-перше, це елементарне недотримання санітарно-епідеміологічних норм, по-друге, знову ж таки, невідомо що до цього лежало або стояло на тій ділянці землі, де зараз навалено кавуни.
  • В жодному разі не купуйте вже нарізані кавуни та дині, адже патогенні мікроорганізми забруднюють розрізаний продукт зсередини, розвиваються там і сприяють виникненню харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань.
  • Купуйте баштанні тільки на об’єктах організованої торгівлі, при наявності документів, які засвідчують якість та безпеку продукції.
  • Перш ніж подати кавун на стіл, його слід ретельно вимити.
  • Відмовтеся від вживання кавунів та динь при діареї або кольках.
  • З великою обережністю слід поставитися до баштанних літнім людям і маленьким дітям, бажано до трьох років.

Будьте здорові!

Мар’їнське  районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Донецькій області