В Україні погіршилася ситуація щодо захворюваності населення на ботулізм, на даний час вже зареєстровано 7 смертельних випадків. Захворювання у всіх випадках пов’язані з вживанням в їжу в’яленої риби промислового виробництва та в одному випадку домашнього виготовлення.
Заходи щодо профілактики ботулізму:
– не купувати і не вживати харчові продукти, особливо рибні, м’ясні та овочеві консерви на стихійних ринках з рук у приватних осіб;
– при купівлі вказаних продуктів, особливо риби, у торгівельній мережі не купуйте консерви та рибу без відомостейпро їх походження, звертайте увагу на дату виготовлення продукту, дотримання умов зберігання та термінів реалізації;
– у випадку виявлення перших ознак отруєння (слабкість, підвищення температури, нудота, біль в животі, блювота, пронос) не займайтесь самолікуванням, а терміново звертайтесь за медичною допомогою.
Бережіть своє здоров’я іздоров’я та життя близьких.